2011-08-25 21:50:32 | | pawelb
stały bywalec
Ilość postów: 155 Skąd: Jędrzejów Dołaczył: 2007-08-13 | | Załącznik: DSC_1121.JPG Wielkość: 340147 bajtów. Pobierany: 40 razy. |
|
Wie może ktoś co to za roślinka?? -- pawelb | do góry | | | |
| |
2011-08-25 22:24:27 | | AMJck
zapaleniec
Ilość postów: 1667 Skąd: Kielce Dołaczył: 2011-01-29 | Wg mnie może to być: Cryptocoryne wendtii
Wyraźne żyłki na liściach skierowane ku końcowi każdego listka, brązowawe łodyżki każdego liścia, nieregularna linia brzegowa liścia, sercowato-podłużny kształt liścia, wyraźna główna nitka wzdłuż liścia. -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Takich trzech, jak nas dwóch, to nie ma ani jednego - powiedział piąty i w czwórkę wyszli... | do góry | | | | |
2011-08-28 12:31:32 | | pawelb
stały bywalec
Ilość postów: 155 Skąd: Jędrzejów Dołaczył: 2007-08-13 | Tak myślałem ale nie byłem pewny. A jak to jest z kryptokoryną w akwarium z paletkami może być czy nie? Gdzieś czytałem że jeżeli się ją uszkodzi to wydziela trujące soki. -- pawelb | do góry | | | | |
2011-08-28 15:45:54 | | AMJck
zapaleniec
Ilość postów: 1667 Skąd: Kielce Dołaczył: 2011-01-29 | Ponoć szkodliwe może to być dla krewet bo roślina przy jej rozcięciu wydziela kwas szczawiowy (oxalic acid):
Kwas szczawiowy (nazwa systematyczna: kwas etanodiowy, HOOC-COOH) – organiczny związek chemiczny, najprostszy kwas dikarboksylowy.
Po raz pierwszy został otrzymany już w 1776 roku przez Karla Wilhelma Scheele'go. Jest to zatem jeden z najwcześniej poznanych kwasów organicznych.
Rozpuszcza się zarówno w wodzie jak i rozpuszczalnikach organicznych (etanol, eter dietylowy). Z roztworu wodnego krystalizuje w postaci dihydratu (COOH)2·2H2O.
Kwas szczawiowy jest jednym z najsilniejszych kwasów karboksylowych – jego stała dysocjacji Ka1 wynosi 0,035, a Ka2 – 0,000053. Jest to spowodowane wzajemnym efektem indukcyjnym dwóch grup karboksylowych. Tworzy sole i estry jedno- i dwupodstawione – szczawiany.
Wobec utleniaczy (np. nadmanganianu potasu) ma właściwości redukujące.
W dużych stężeniach kwas szczawiowy działa drażniąco na skórę i błony śluzowe, ale nawet w ilościach spotykanych w żywności może być szkodliwy – z jonami wapnia tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który osadza się w postaci kamieni w nerkach. Dlatego częste spożywanie dużych ilości warzyw zawierających ten kwas może być przyczyną kamicy nerkowej, a także niedomiaru wapnia w organizmie. -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Takich trzech, jak nas dwóch, to nie ma ani jednego - powiedział piąty i w czwórkę wyszli...
Post był edytowany 1 razy, ostatnio 2011-08-28 15:46:38 przez autora. | do góry | | | | |
2011-08-28 16:01:52 | | duli
zapaleniec
Ilość postów: 462 Skąd: Kielce Dołaczył: 2008-01-26 | Podobnie sytuacja wygląda z anubiasami. -- [180L] | do góry | | | | |
|