DjM przedstawia artykuł
Zrób to sam, czyli jak przygotować smaczny pokarm dla ryb.
Spróbuję Wam w kilku punktach, krok po kroku przedstawić, w jaki sposób robię pokarm dla ryb.
1. Kupujemy mięso– serce wołowe (koszt ok. 6.50/kg) oraz szpinak, czosnek, krewetki i Wibowit. Można zastosować kilka kombinacji, niekoniecznie wszystko ł±cznie, np. tylko serce wołowe i szpinak lub serce wołowe i Wibowit. Możesz wtedy codziennie karmić ryby czym¶ innym, żeby miały urozmaicony pokarm.
nowe okno
2. Przez kilka godzin (2, 3 godziny) moczymy serce w wodzie, nie zapominaj±c o częstej podmianie wody. Następnie dokładnie myjemy serce, oczyszczaj±c je całkowicie z krwi.
3. PóĽniej starannie oczyszczamy mięso z żył i tłuszczu.
nowe okno
4. Oczyszczone mięso kroimy na drobne kawałki, aby zmielić je w maszynce lub rozdrobnić rozdrabniaczem. Polecam użyć rozdrabniacza, ponieważ przed podaniem rybom tak przygotowanego pokarmu, nie trzeba będzie już rozcierać.
nowe okno
5. Następnie rozdrabniamy mięso i dodajemy do niego wybrany składnik np. szpinak (proporcje - pół na pół).
nowe okno
6. Je¶li chodzi o przyrz±dzanie pokarmu z czosnkiem, to proporcje będ± trochę inne (jeden z±bek na pół kilograma mięsa ). Podobnie jest z Wibowitem – jedna saszetka na pół kilo mięsa.
nowe okno
7. Tak przygotowane mięso, możemy zamrozić. Poradzę Wam swój sposób: układam rozdrobnione mięso do pojemników od lodu lub pudełkach po mrożonym pokarmie. Możecie również rozwałkować pokarm i ułożyć w zamrażalniku, urywaj±c sobie odpowiednie porcje. Ja jednak polecam ten pierwszy sposób, ponieważ jest wygodniejszy.
nowe okno
8. Tak przyrz±dzony pokarm jest w 100% lepszy od kupnego!
Dlaczego?
Po pierwsze nie zawiera wody, tylko czyste mięso. Po drugie masz pewno¶ć, że nie był wielokrotnie rozmrażany i zamrażany (np. w wyniku transportu).
A po trzecie masz pewno¶ć, że twoje rybki jedz± to co najlepsze-czyli pokarm przyrz±dzony własnoręcznie przez swojego hodowcę.
Życzę sukcesów w hodowli, no i oczywi¶cie smacznego Waszym rybkom!!!
Z przyjemno¶ci± odpowiem na wszelkie pytanie zwi±zane z tym tematem.
nowe okno
Pozdrawiam DjM
nowe okno
Tak smakuje moim rybom, że aż mi jedz± z ręki.
|