Kokos jako ozdoba akwariowa i kryjówka dla rybek
Przygotowanie kokosa VII kroków: Krok I Wybieramy się do sklepu warzywnego, albo do jakiego¶ hipermarketu i kupujemy kokosy w zależno¶ci od tego ile nam jest ich potrzeba. Cena jednego kokosa to ok. 1.5 – 2 zł. Staramy się wybrać jak największe kokosy, ponieważ maja one miększ± skorupę, natomiast mniejsze moja grubsz± skorupę i znacznie trudniej jest je rozłupać, lub przeci±ć! Krok II Po zakupie kokosów przyszedł czas aby pozbyć się mleczka! Aby pozbyć się (niedobrego w smaku) mleczka potrzebna nam będzie wiertarka. Wiercimy dwa otwory na miejscu trzech dziurek na kokosie a następnie pozbywamy się mleczka. Mleczko przelewamy do jakiego¶ kubka, lub szklanki a następnie możemy je spróbować( nie polecam) Na kokosie można wywiercić małe dziurki, aby do kokosa wpadało ¶wiatło. Wtedy rybki chętniej zagl±daj± do niego. Trzeba jednak uważać, żeby nie zrobić zbyt wielkich otworów, ponieważ wtedy mogłyby małe rybki wpływać do ¶rodka. Krok III Teraz musimy poradzić sobie ze skorup±! S± dwa sposoby: Młotkiem- obstukujemy delikatnie miejsce w którym chcemy zrobić otwór. Jak skorupa popęka palcami, lub jakim¶ ¶rubokrętem albo nożem wyjmujemy kawałki kokosa ( najlepiej zrobić otwory o ¶rednicy ok. 6 cm a następnie dopasować otwór do wielko¶ci ryb tak, aby mogły spokojnie wpływać i wypływać) Piłka do metalu – odpiłowujemy ok. 3 cm kokosa, aby powstał otwór. Możemy po przepiłowaniu, aby kokos wygl±dał w miarę naturalnie , równe krawędzie obstukać młotkiem, aby powstały nierówno¶ci. Krok IV Wydłubywanie mi±ższu! Najlepszym narzędziem do tej czynno¶ci jest dłuto ¶lusarskie półokr±głe. Nacinaj±c mi±ższ wydłubujemy go dłutkiem, lub jakim¶ sztywnym nożem. Bardzo ważne jest, aby dokładnie wyskrobać warstwę, która znajduje się pod mi±ższem. Warstwa ta nadaje kokosowi charakterystyczny zapach. Krok V Usuwanie włosków! Najlepszym sposobem na usuniecie włosków jest użycie szczotki drucianej, lub zeskrobanie ich nożem. Ja osobi¶cie pozostawiłem włoski aby kokos wygl±dał bardzo naturalnie. Krok VI Po wykonaniu poprzednich czynno¶ci teraz trzeba kokosy wygotować, aby pozbyć się zapachu, bakterii oraz, żeby nam nie barwił wody po włożeniu do baniaka. Kokosy wkładamy do garczka, zalewamy wod± i dodajemy soli kuchennej. Ja swoje gotowałem 3 x po 30 minut ( za każdym razem zmieniaj±c wodę) z dodatkiem soli i 1 x 30 minut bez soli. Je¶li kokosy s± dobrze wygotowany na pewno nie będ± barwiły nam wody!!! Krok VII Po dokładnym wygotowaniu kokosy kładziemy na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby się wysuszyły. Po wysuszeniu kokosów robimy miejsce w naszym akwarium i wkładamy nasz± now± ozdobę J -Artix84-
poniżej fotki kokosów przed włożeniem i w akwarium
-powiększ-
-powiększ-
-powiększ-
-powiększ-
-powiększ-
|