|
|||
:: Kokos jako ozdoba akwariowa i kryjówka dla ryb - przygotowanie Artykuł dodany przez: jamar (2006-11-09 17:54:27)
Przygotowanie kokosa VII kroków: Krok IWybieramy się do sklepu warzywnego, albo do jakiegoś hipermarketu i kupujemy kokosy w zależności od tego ile nam jest ich potrzeba. Cena jednego kokosa to ok. 1.5 – 2 zł. Staramy się wybrać jak największe kokosy, ponieważ maja one miększą skorupę, natomiast mniejsze moja grubszą skorupę i znacznie trudniej jest je rozłupać, lub przeciąć! Krok II Po zakupie kokosów przyszedł czas aby pozbyć się mleczka! Aby pozbyć się (niedobrego w smaku) mleczka potrzebna nam będzie wiertarka. Wiercimy dwa otwory na miejscu trzech dziurek na kokosie a następnie pozbywamy się mleczka. Mleczko przelewamy do jakiegoś kubka, lub szklanki a następnie możemy je spróbować( nie polecam) Na kokosie można wywiercić małe dziurki, aby do kokosa wpadało światło. Wtedy rybki chętniej zaglądają do niego. Trzeba jednak uważać, żeby nie zrobić zbyt wielkich otworów, ponieważ wtedy mogłyby małe rybki wpływać do środka. Krok III Teraz musimy poradzić sobie ze skorupą! Są dwa sposoby: Młotkiem- obstukujemy delikatnie miejsce w którym chcemy zrobić otwór. Jak skorupa popęka palcami, lub jakimś śrubokrętem albo nożem wyjmujemy kawałki kokosa ( najlepiej zrobić otwory o średnicy ok. 6 cm a następnie dopasować otwór do wielkości ryb tak, aby mogły spokojnie wpływać i wypływać) Piłka do metalu – odpiłowujemy ok. 3 cm kokosa, aby powstał otwór. Możemy po przepiłowaniu, aby kokos wyglądał w miarę naturalnie , równe krawędzie obstukać młotkiem, aby powstały nierówności. Krok IV Wydłubywanie miąższu! Najlepszym narzędziem do tej czynności jest dłuto ślusarskie półokrągłe. Nacinając miąższ wydłubujemy go dłutkiem, lub jakimś sztywnym nożem. Bardzo ważne jest, aby dokładnie wyskrobać warstwę, która znajduje się pod miąższem. Warstwa ta nadaje kokosowi charakterystyczny zapach. Krok V Usuwanie włosków! Najlepszym sposobem na usuniecie włosków jest użycie szczotki drucianej, lub zeskrobanie ich nożem. Ja osobiście pozostawiłem włoski aby kokos wyglądał bardzo naturalnie. Krok VI Po wykonaniu poprzednich czynności teraz trzeba kokosy wygotować, aby pozbyć się zapachu, bakterii oraz, żeby nam nie barwił wody po włożeniu do baniaka. Kokosy wkładamy do garczka, zalewamy wodą i dodajemy soli kuchennej. Ja swoje gotowałem 3 x po 30 minut ( za każdym razem zmieniając wodę) z dodatkiem soli i 1 x 30 minut bez soli. Jeśli kokosy są dobrze wygotowany na pewno nie będą barwiły nam wody!!! Krok VII Po dokładnym wygotowaniu kokosy kładziemy na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby się wysuszyły. Po wysuszeniu kokosów robimy miejsce w naszym akwarium i wkładamy naszą nową ozdobę J -Artix84- poniżej fotki kokosów przed włożeniem i w akwarium -powiększ- -powiększ- -powiększ- -powiększ-
adres tego artykułu: http://www.kfa.org.pl/articles.php?id=97 |